Kapcsolat

Balatonfűzfő Bercsényi utca 45.

Tel: 30/511-6582
E-mail: kata@varromuhely.hu

Telefonos bejelentkezés mellett, a megadott időpontban vagyok elérhető:

Hétfő, Szerda, Péntek

9:00 - 12:30 ; 16:30 - 18:30

Kedd, Csütörtök 

16:30 - 18:30

Elkészültek az első tűzoltó védőruhák

2013.08.21.

Ma visszakerültek az utolsó, javításra átvett darabok is a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz. A felújított védőruhák hamarosan élesben is bizonyíthatnak.

A ruhák osztályozva lettek, itt dőlt el a további sorsuk. Amelyik nagyon rossz állapotban volt, és már nem lett volna gazdaságos felújítani, azok selejtezésre kerültek, de ezek a ruhák sem mentek veszendőbe, mivel sok alkatrészt fel lehetett használni a többihez.

A ruhák jelölve lettek egy sorszámmal, majd egy kísérőjegyet tűztem hozzájuk, melyen végig lehet követni az elvégzett munkákat. A sérült, de menthető darabokat aprólékos munkával, darabjaira kellett bontani, majd a sérült részek cseréje, javítása után újra összevarrni. Minden kijavított sérülés után a legtöbb védőruha új tépőzárakat, új láthatósági szalagokat és szükség esetén új feliratozást kapott.

Valamennyi lángálló kellék az EU területén, az előírásoknak megfelelően lett bevizsgálva, műbizonylattal rendelkeznek. A felhasznált egyéb kellékek kiválasztásakor nem az ár, hanem a tartósság volt az elsődleges szempont, figyelembe véve a fokozott igénybevételt. Rengeteg időbe telt megtalálni a megfelelő alapanyagokat és kellékeket, néhányat külföldről kellett megrendelni.   A gépeket be kellett állítani ezekhez az anyagokhoz és a lángálló cérnához, mert viselkedésük varrás közben eltér a hétköznapi anyagokhoz képest. A varrásokra, azok rendeltetésszerű használatából történő sérülésére, szakadására 6 hónap garanciát vállalok. A védőruhák anyagának sérülésére, kiszakadására, cipzár fizikai sérülésére a garancia nem vonatkozik.

A védőruhák anyaga gyárilag, kívülről, vízlepergető anyaggal volt kezelve. Véleményem szerint ezt a réteget még a szövet gyártása során vitték fel a felületre. Ez a filmréteg 2-3 mosás után eltűnik. A védőruha ezért látszólag „elázik” de a vízzárás nem a külső szövet feladata, azt a belső, gore-tex réteg végzi el.

Védőruha anyaga: három réteg

a)      lángálló textil: amennyiben foltozni kellett, selejtezett védőruhából lett pótolva az anyag, a költségek csökkentése érdekében. A felhasznált anyagok csak jó állapotban lévő, minőségre megfelelő állapotban kerültek felhasználásra.

b)      gore-tex réteg: Csak speciális megoldással javítható. A vizet nem engedi a ruhán belűlre, a test páráját viszont kifelé átengedi. 

c)       belső, bélés réteg: Steppelt hővédő bélés, a hátoldalán vékonyra préselt hővédő, kőzetgyapot szigeteléssel.

 

 

A gyárilag műanyag patentok, tépőzár és cipzárcsere esetén legtöbb esetben eltávolításra kell, hogy kerüljenek. A patentok bepréseléséhez speciális szerszámgép szükséges, mivel az anyagok együttes vastagsága nem teszi lehetővé a kézi beépítést . A beépített patentok már fémből készültek, a gyárinál tartósabbak.

A fényvisszaverő felirat nem hagyományos anyagú, hanem a gyárival azonos kivitelű. Alátétként plusz egy hordozó/ragasztó réteg került felvitelre, így minőségre jóval tartósabb, ipari minőségű.  

 A galériában több kép is megtekinthető. Látható egy korábbi, nem álltalam végzett hibás javítás is, ahol nem lángálló cérnával varrtak, ráadásul átvarták a gore-tex réteget is. Ezt csak érdekesség képp fényképeztem le, a hibát természetesen kijavítottam.

vissza